2017. augusztus 26., szombat

Versenyzéssel kapcsolatos FONTOS információk

Az általunk szeretett sportágunk, a karate immáron olimpiai sportággá vált. Ez magával hozott egy-két változást az elmúlt időszakban.

Versenyezni lehet, de nem kötelező egyesületünkben. 

Hangsúlyozzuk azonban, hogy a játékos verseny nem egyenlő a sportversennyel, de igyekszünk mindenkit az övfokozatának és tudásának megfelelő, kihívást jelentő versenyen indítani. Először a kisebb kupák, majd a komolyabb versenyek jönnek. Az edzők dolga ezt jól kidolgozni, ajánlani.

Fontos tudni hogy a versenyeztetés sohasem lehet öncélú és kötelező, sem az edző, sem a tanítvány, sem a szülő számára! Szakemberek által bizonyított, hogy a szabályok, keretek között zajló sportverseny, az ezzel kapcsolatos siker és kudarc segíti a gyerekeket felkészíteni a mai rohanó stresszes világra, hiszen a mai modern élet maga is egy verseny, ahol folyamatosan meg kell küzdeni céljainkért, ki kell állnunk saját érdekeinkért.  

A versenyeken formagyakorlatban és küzdelemben lehet indulni. Léteznek kisebb bajnokságok, amelyeket kifejezetten gyerekek és kezdők részére rendeznek. Nem kell mindenkinek a sportolói utat választani, mindazonáltal meggyőződésünk, hogy a versenyzés értéke felbecsülhetetlen. Egyedülálló alkalom a tanulásra.

Karate versenyre önállóan nem lehet nevezni, csak egyesületen keresztül! 

Karate versenyen a versenyzőnek rendelkeznie kell:

  • érvényes BudoPassal (karate igazolvány)
  • Versenyengedély/regisztrációs kártya
  • "Versenyezhet" sportorvosi bejegyzés a BudoPassban.
  • versenyzésre alkalmas karate ruhával
  • versenyzése alkalmas, előírt védőfelszereléssel

Érvényes BudoPass:
Aki övvizsgát tett, érvényes BudoPassal is rendelkeznie kell. (Ára: 2500 Ft/fő, érvényesítő bélyeget az egyesület állja) Fehér öveseket "csak" az első vizsga után visszük versenyre.

Versenyengedély/regisztrációs kártya:
Ahhoz, hogy egy kiskorú versenyezhessen, szülői engedélyre van szükség, melyet be kell szereznünk a szülőktől és a versenyengedélyt megkérjük a szövetségtől. (Szülői nyilatkozatot itt lehet letölteni - klikk, Ára: 3500 Ft / év)

"Versenyezhet" sportorvosi bejegyzés a BudoPassban:
Erről már korábban írtunk ITT (klikk). Szigetszentmiklós Rendelőintézetben is el lehet intézni. Szükséges hozzá a BudoPass (!)

Versenyzésre alkalmas karate ruha:
A szabálykönyv részletesen leírja a ruhát. Fontos szempontok: A nadrág nem érhet boka alá és lábszárközép fölé (térd). A karate kabát nem érhet max. kézfej 1/3-ig, és nem lehet túl rövid sem (alkar közepe legalább) Nem lehet szakadt, tépett. Nem lehet rajta reklám, csak márkajelzés. Piros/kék öv se hímzést, se feliratot nem tartalmazhat, ahogy a ruha sem.

Előírt védőfelszerelés:
A szabálykönyv ezt is részletesen leírja. Kumite versenyszámhoz fogsorra beformázott fogvédő, piros/kék seiken, lábfej- és lábszárvédő. (Ezt egyesületünkön keresztül lehet beszerezni, úgy biztosan olcsó és jó minőségű felszerelést tudtok vásárolni. 1 év versenyzés után kérjük szerezzetek be saját védőfelszerelést higiéniai okok miatt!) Kata versenyszámban indulóknak ajánlott kata karateruha, kumitésoknak kumite ruha vásárlása.



És hogy mennyit kell edzeni, hogy eredményes legyél?


Egyesületi ajánlás versenyzőknek:
  • fehér öveseknek heti 2 edzés
  • sárga öveseknek heti 2 edzés + versenyfelkészítő edzés
  • narancs öveseknek heti 3 edzés + versenyfelkészítő edzés
  • narancs (4. csíktól) zöld öv (2 csíkig) heti 3 edzés + 1 erőnléti edzés (Tabata, TRX, nagyobbaknak edzőtermi) + versenyfelkészítő edzés
  • zöld öv (3 csíktól) fekete övig heti 3 edzés + 2 erőnléti edzés (Tabata, TRX, nagyobbaknak edzőtermi) + versenyfelkészítő edzés
  • Évente a lehető legtöbb edzőtáborban és szemináriumon való részvétel
Fontos, hogy ez ajánlás, tapasztalataink szerint ilyen gyakorlás mellett lehet komoly versenyeredményt elérni.

Ha van még kérdés... csak nyugodtan, azért vagyunk, hogy segítsünk!

KAKUSEI SE
+36-70-294-5091

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése